Van over de Rivieren - Toneelgroep de Stoelen
Datum: 16-04-2020
Tijdstip: 20:15 uur
Zaal: Grote zaal
Prijs: € 15,00
Genre: Landelijke Makers

De zoektocht van toneelschrijver en regisseur Hans van Hechten naar zijn joodse voorouders leidde naar slachtoffers van de Holocaust, omgebracht in Sobibor en Auschwitz. Hij verdiepte zich in de gruwelijke geschiedenis van een van hen. Dat leidde tot het schrijven van het hoorspel ‘Van over de rivieren’.

Eind 18e eeuw waren zijn voorouders gevlucht vanuit Duitsland naar een dorp aan een van onze grote rivieren. Daar vestigden ze zich in een kleine joodse gemeenschap. Hun nazaten verspreidden zich naar allerlei plaatsen in de omgeving. Vaak oefenden ze het vak van slager uit.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog trouwt een afstammeling van deze familie met een katholieke vrouw. Hun huwelijk verloopt rampzalig. Ze willen scheiden, maar dat is door de oorlogsomstandigheden niet mogelijk. Ten einde raad richt de vrouw zich tot de Duitse Sicherheitsdienst. Met noodlottig gevolg voor de man. Na de oorlog roept hun zoon zijn moeder ter verantwoording.

Beide situaties maken deel uit van het theaterstuk: een hartverwarmend verhaal over twee broers die uit Duitsland naar Nederland vluchten, en het aangrijpende verhaal over het verraad naar de Duitse bezetter. Deels fictie, deels gebaseerd op historisch materiaal. Het stuk zal in het theater te zien zijn als live uit te voeren hoorspel onder de titel Van over de rivieren.

Dit theaterhoorspel laat op een simpele en effectvolle wijze zien hoe het lot van immigranten kan omslaan. Hoe een conflict tussen twee geloofsovertuigingen binnen een huwelijk tot rampzalige gevolgen leidt wanneer een heel volk gediscrimineerd wordt. Hoe dit doorwerkt in volgende generaties. En vooral: hoe fragiel de scheidslijn is tussen goed en kwaad. 

Tekst en regie: Hans van Hechten
Spel: Sieger Sloot, Guy Lavreysen, Carla Hardy, Barbara Gozens en Hugo Alexander van Riet
Geluidsadviezen: Mattie Poels

Illustratie: Jeska Verstegen
Grafisch ontwerp: Elly Bonsen
Publiciteit: Truus Vlaanderen & Wim de Jong
Zakelijke adviezen: Aart van der Kuijl

 

 Hans van Hechten

OVER DE REGISSEUR EN SCHRIJVER:
Hans van Hechten
Hij werd geboren in 1946, in Dordrecht.
Na de middelbare school studeerde hij psychologie. Hij is enkele jaren werkzaam geweest in een tbs-instelling en binnen de verslavingszorg. In 1980 maakte hij de ommezwaai naar theater. Als acteur werkte hij met diverse regisseurs, onder meer Annemarie Prins, Franz Marijnen, Dirk Tanghe. Hij was ook regelmatig te zien op TV en in enkele speelfilms.

Daarnaast schreef hij toneelstukken en vele hoorspelen.

Zijn hoorspelen De grote fuga, De gijzeling en Kuokkala (bewerking) werden genomineerd voor buitenlandse festivals. Zijn hoorspelbewerking van Vestdijks De kellner en de levenden werd enkele jaren geleden door Theater Branoul op de planken gebracht.

Zijn toneelbewerking van Flaubert’s roman Bouvard en Pécuchet (regie: Shireen Strooker) was een theatersucces en beleefde een aantal extra voorstellingen. In 2008 werd zijn toneelstuk Lucy, een Monsterproces (over verpleegkundige Lucia de Berk) gespeeld. Op zijn initiatief werd de film over haar geproduceerd.

Vanaf 1989 begon hij ook voor toneel te regisseren. Tot op heden ruim twintig theaterregies.

Zijn eerste regie (Onder het Melkwoud) beleefde een aantal extra voorstellingen. Daarna bewerkingen van klassieke stukken bij Theater te Water in Groningen, o.a. Molières Leerschool voor vrouwen. Met amateurs groots opgezette spektakels op locatie: Brechts Driestuiversopera, De patiëntiebloem (een rederijkersstuk en variaties hierop) en het succesvolle 1672 NU!, een theaterproject over het Rampjaar 1672.

Recent De vrek van Molière met zwarte acteurs, een productie met meer dan 40 voorstellingen. En met amateurs Shakespeare’s Vrolijke vrouwtjes van Windsor.

Gepland staan twee toneelproducties van eigen stukken in 2020 in Leiderdorp, beide stukken in het kader van 75 jaar Bevrijding.

Website: www.hansvanhechten.nl